Boer zoekt vrouw, Married at First Sight, de Bachelor en Lang Leve de Liefde. Zomaar een greep uit de reality datingprogramma’s die we nu op tv kunnen bewonderen. Maar waarom doet men aan deze tv-programma’s mee? Om de liefde van hun leven te ontmoeten óf zit er meer achter? Goede vraag!

Voor alle date liefhebbers is het smullen geblazen. Want er is volop dateleed te zien op tv. Van boeren die de harten van hun stadse dates proberen te veroveren op de trekker tot aan de bachelor die rozen uitdeelt aan pareltjes in knappe jurken. Maar wat beweegt men om aan al die reality datingprogramma’s mee te doen? Wat ons betreft zijn er drie hoofdredenen: het vinden van de liefde (dûh), bekend worden én als een soort wanhoopsdaad.


#1 De liefde vinden

Deze schatten durven het aan om een kwetsbare brief te schrijven aan een leuke boer, een castingmiddag bij te wonen voor de Bachelor, een camera op hun toet te krijgen terwijl ze lekker aan het dineren zijn bij First Dates, gaan trouwen met een volstrekt onbekende (op tv!) en worden zelfs 24/7 in de gaten gehouden door stiekeme camera’s bij Lang Leve de Liefde.

Jij wil zó graag de liefde van je leven ontmoeten dat je daar gekke dingen van gaat doen. Zoals zich elke dag kleden in een bikini (Love Island), serial daten (de Bachelor), 24 uur opgesloten worden met een vreemde (Lang Leve de Liefde), trouwen met een vreemde… liefde maakt ons blind. Zelfs nog voordat we verliefd zijn geworden, zo blijkt.


#2 Bekend worden

Steeds meer reality datingsprogramma’s zijn een springplank voor een carrière als influencer. Je kleed je elke keer in een prachtig jurkje, swingt je heupen zwoel heen en weer zodra de camera voorbij raast en klaar is Kees. Je weet jezelf bij een reality datingprogramma uitstekend in de kijker te zetten. Al is het wel belangrijk dat je het Nederlandse volk om je vinger windt, want wanneer je negatief in beeld komt kan het ook tegen je gaan werken. Dus geen uitbarstingen , drama scenes met andere deelnemers en geen gênante dingen zeggen; zo luidt het devies.


#3 Uit wanhoop

Je hebt Tinder uitgespeeld (althans dat zeg je tijdens het interview pre date) en bent nu echt op zoek naar iets serieus. In werkelijkheid krijg je het benauwd van datingapps en durf je in de lokale kroeg niemand aan te spreken. Zelfs de beste versiertrucs werken als geen meter. Om je heen lijkt iedereen bezet of totaal niet je type en je zit met je handen in het haar. Zou er dan wel iemand bij je passen? Reality datingprogramma’s redden je uit de brand. Zij doen het hele selectieproces voor je zodat je eindelijk echt iemand vindt die bij je past. Of je daar dan ook blij mee bent, is aan jou.


Wat er nu leuk is aan het kijken naar reality datingprogramma’s? Terechte vraag! Daar duiken we in een volgend artikel verder op in. Voor nu terug naar Netflix en chillen maar…

Renee Prenger