Waar we eerder al schreven over de lekkerste gerechten voor op je Big Green Egg is het nu de beurt aan een onderschatte smaakmaker: houtskool. Het maakt namelijk nogal verschil waar je je tomahawk op grilt. Maar wat is nu de beste houtskool voor je Big Green Egg? Goede vraag!

Wat is houtskool

Mochten er mensen zijn die liever op gas barbecueën, dan willen we die nu verzoeken om te stoppen met lezen. Je barbecuet of op houtskool of je barbecuet niet. Hier is geen discussie over mogelijk. Oké, terug naar de houtskool. Wat is het eigenlijk? Houtskool is hout dat verbrand is met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Door het gebrek aan zuurstof verbrandt het hout niet, maar verkoolt het. Dit proces duurt enkele dagen. En dan heb je opeens houtskool. Gaaf.


Goede houtskool

Je hebt een buitenkeuken om trots op te zijn. De gerechten die je daar bereidt moeten dan ook jaloersmakend lekker zijn. Dat begint bij de basis. En de basis is houtskool. Neem de volgende regels in acht als je houtskool voor je Big Green Egg gaat kopen:

  • Goede houtskool is droog. Dûh zal je denken, maar het kan toch maar even gezegd zijn
  • Niet te kleine stukken. Vuistdik is de ideale afmeting
  • Zorg dat je houtskool van onbewerkt hout is gemaakt
  • Controleer het gruis in de zak. Veel gruis = lage kwaliteit

Als er nu bijdehante mensen zijn die denken: briketten voldoen aan alle bovenstaande eisen, dan gebruik ik die toch. Die mensen wil ik graag vragen zich te voegen bij de mensen die op gas barbecueën. Sterker nog, mensen die op hun Big Green Egg briketten gebruiken zijn eigenlijk nog een graadje erger. Nooit doen dus!

Waarom houtskool in je kamado?

Het voordeel van een Big Green Egg is dat je optimaal de temperatuur kan regelen. Houtskool kan warmer worden dan bijvoorbeeld briketten, al zal je bij de meeste gerechten de temperatuur juist lager willen houden. Het voordeel van houtskool is dat de temperatuur goed te reguleren is. Daarnaast kan je je kamado goed afsluiten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld meer rooksmaak in je gerechten kan krijgen. Ondertussen is het redelijk duidelijk, maar we zullen het nog eenmaal benadrukken: in je buitenkeuken gebruik je houtskool!


Verschillende soorten houtskool

Er zijn natuurlijk verschillende soorten houtskool. Standaard onbewerkte houtskool is zoals we al aangaven het beste. Kijk dan wel even verder dan de houtskool van de supermarkt, dat is meestal niet zo goed. Wil je experimenteren met verschillende rooksmaken, probeer dan eens de volgende soorten houtskool:

  • Zuid-Afrikaanse Black Wattle houtskool
  • Cubaanse marabu houtskool
  • Walnoot houtskool
  • Quebracho houtskool

Nu weet je in ieder geval hoe je verantwoord kan grillen op de juiste houtskool. We zijn benieuwd, welk houtskool gebruik jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties!

Erik