Het leven van een topsporter is gestructureerd en vol broodnodige restricties. Dit is in veel gevallen nodig om het maximale uit een relatief kortdurende topsportcarrière te kunnen halen. Maar is topsport gezond voor je? Goede vraag!

Gestructureerde topsporters

Slechts een klein gedeelte van de wereldwijde wedstrijdsporters bereikt de absolute top. Het is maar voor een minimaal aantal mensen weggelegd. Om een uiterste krachtinspanning te kunnen leveren, heb je focus nodig. Een goede structuur draagt daar gigantisch aan bij. Je moet hierbij denken aan een vast (gezond) eetpatroon, een strak slaapregime en geen overmatig bezoek van festivals. Klopt, ieder weekend jezelf ladderzat drinken is óók structuur, maar niet helemaal waar we in dat geval naar op zoek zijn. Je moet er nogal wat voor laten om topsport te kunnen bedrijven.


Fysieke gevolgen topsport

Wanneer je aan topsporters denkt, denk je al snel aan een sixpack, gespierde bovenbenen en een torso waar je ‘u’ tegen zegt. Behalve bij Jhon van de Beukering dan. Er zijn altijd uitzonderingen. Normaliter is het hebben van een afgetraind lichaam zonder bierbuikje (begin eens aan je summerbody!) iets wat een topsporter kenmerkt. Laten we er vanuit gaan dat dit een positief iets is. Maar of topsport gezond is voor je fysieke gesteldheid? Niet altijd. Een intense sportbeoefening kan namelijk ook tot negatieve gevolgen leiden. Sporters hebben bijvoorbeeld een groter risico op geleidingsstoornissen van het hart, zo meldt sportgeneeskunde.com. Bovendien vergroot het beoefenen van topsport de kans op blessures. Topsporters acteren nu eenmaal sneller, intensiever en krachtiger dan amateursporters. Het vraagt gigantisch veel van het menselijk lichaam.


Mentale gevolgen topsport

Niet alleen fysiek word je als topsporter tot het uiterste gedreven. Ook mentaal is het een uitdaging om jezelf door deze zware periode heen te boksen. Iets dat bijvoorbeeld fysieke gevolgen kan hebben, maar volledig te herleiden is uit je mentale gesteldheid, is het hebben van een eetstoornis. Topsporters hebben gemiddeld 3 keer zoveel kans op een eetstoornis dan niet-topsporters. Mentale klachten zijn vaak het gevolg van faalangst, prestigeverlies of simpelweg de enorme druk niet aankunnen. Het risico op een burn-out of het ervaren van een depressie is voor topsporters ook vele malen groter dan bij niet-topsporters. Omgaan met de roem is een gave die lang niet iedereen beheerst. De druk is nu eenmaal vele malen hoger (bron: gezondsporten.be).


Positieve keerzijde

Sporten is gezond. Dat staat als een paal boven water. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Toch is amateursport lang niet zo intensief als de inspanning van een topsporter. De frequentie en intensiviteit ligt veel hoger dan bij amateursporters. Je mag dus stellen dat op dit vlak topsport gezond is, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zowel fysiek, waar blessures en stoornissen aan het hart een gevolg kunnen (!) zijn, maar ook mentaal, aangezien de druk altijd maximaal is en niet alle topsporters daarmee om kunnen gaan. Is topsport gezond? Terechte vraag. Tot op zekere hoogte wel, zolang je goed voor je lichaam en geest blijft zorgen. Lukt dit niet, dan kan topsport 180 graden draaien naar een enorm ongezonde ‘hobby’.